Over iPadclub


iPadclub is in 2010 opgericht uit enthousiasme voor de Apple iPad, door twee mensen: Jean-Paul Horn en Gonny van der Zwaag. Al eerder hadden we een website over de Apple iPhone opgericht (iPhoneclub.nl), waar we met veel plezier aan werken. Het was dan ook een logische stap om bij de aankondiging van de iPad een specifieke website hierover op te zetten. We hebben daarbij gekozen voor een aparte website, omdat we merkten dat mensen die de iPhone kopen niet automatisch ook geĆÆnteresseerd zijn in de iPad. De doelgroep is anders, de toepassingen zijn anders en de onderwerpen die mensen willen lezen, verschillen ook. Zo is er op iPadclub veel meer aandacht voor het lezen van digitale tijdschriften, kranten en boeken.

Voor ondersteuning kun je terecht op het forum, waar we een apart forumonderdeel voor de iPad hebben. Naast het schrijven van dagelijks nieuws en reviews, zijn we achter de schermen druk met het verwerken van de dagelijkse hoeveelheid e-mail van lezers en ontwikkelaars (waar we de leukste tips uit kiezen), het bijwerken van overzichten en tips en we voeren een actief moderatiebeleid.

De website heeft inmiddels drie naamswijzigingen doorlopen: van ‘Apple Tablet’ naar ‘iPad Planet’ naar de huidige naam iPadclub.nl. We vonden de laatste naam beter aansluiten bij onze andere titel iPhoneclub.nl en waren in de gelegenheid het domein over te nemen.

Fatsoensnormen en gedrag van bezoekers

Wat het moderatiebeleid betreft: we kunnen de sfeer binnen de community alleen goed houden als we ervoor zorgen dat iedereen op een prettige manier met elkaar kan omgaan. Dat betekent: niet onderling schelden, mensen met respect behandelen en het reactiesysteem en het forum niet vervuilen met onzinnige en/of opruiende teksten. In Nederland geldt uiteraard vrijheid van meningsuiting en iedereen is dan ook vrij om op zijn eigen blog/website naar eigen behoefte meningen te publiceren. Maar als je op iPadclub komt, ben je bij ons te gast en moet je je houden aan de regels die wij hebben gesteld. We geven bezoekers zoveel mogelijk de gelegenheid om hun mening te uiten, maar omdat wij uiteindelijk eindverantwoordelijke zijn voor de inhoud van de site gelden er een aantal fatsoensregels.

In het kort onze regels:

  • Praten over illegale applicaties (en hoe deze te verkrijgen) is niet toegestaan, aangezien het downloaden van software in Nederland niet legaal is.
  • Onzinnige reacties zoals ‘Ik ook!’ en ‘Mee eens’ en ‘Onzin’ voegen niets toe aan de discussie. Wij behouden ons het recht voor om dergelijke reacties te verwijderen.
  • Jong tot oud kopen een iPad, daarom moet onze website voor het hele gezin geschikt zijn. Schuttingtaal, vloeken en ander grof taalgebruik zal worden gefilterd.
  • Onbeschoft gedrag jegens medebezoekers of bepaalde bevolkingsgroepen wordt niet getolereerd.

Onafhankelijkheid

Zoals aangegeven zijn we iPadclub niet uit opportunistische motieven gestart, maar omdat we enthousiast waren over de iPad. Dat wil niet zeggen dat we een pro-Apple-houding aannemen: we proberen op een genuanceerde wijze verslag te doen van ontwikkelingen rond de iPad en zullen zowel goed als slecht nieuws melden. We beschouwen ons niet als een verlengstuk van de marketingmachine van Apple of de door Apple toegewezen providers. Als een artikel niet aan jouw wensen voldoet, heb je de mogelijkheid om daar (met argumenten onderbouwd) op te reageren. Dergelijke reacties zullen wij altijd plaatsen, tenzij er sprake is van overtreding van bovengenoemde vier regels. Omdat iPadclub door een zeer breed publiek wordt bezocht (jong/oud, ervaren/onervaren) kan het best voorkomen dat het het met een bepaald artikel niet eens bent. We kunnen het niet iedereen naar de zin maken en krijgen op artikelen soms zeer tegenstrijdige reacties. Wat voor de ene persoon gesneden koek is, is voor de andere persoon een briljante eye-opener. Kraak dus geen artikelen of medebezoekers af omdat jij het beter denkt te weten of omdat je denkt dat de website alleen voor jou wordt gemaakt.

Financiering

iPadclub ontvangt geen directe financiƫle vergoeding(en) van Apple of van enige provider. Ook op het gebied van operators en aanverwante bedrijven doen we dan ook op onafhankelijke wijze verslag. Om belangenverstrengeling met adverteerders te voorkomen hebben wij onze advertentievoorziening zoveel mogelijk uitbesteed aan bureau AdFactor. Onze inkomsten zijn verder afkomstig uit affiliate-inkomsten en een accessoireshop, waarvoor we in onze artikelen geen positieve reclame maken. Eventuele reclame en advertorials zijn altijd duidelijk als zodanig te herkennen. Het zal duidelijk zijn dat wij niet van water en brood kunnen leven. We maken er dan ook geen geheim van dat we de inkomsten van iPhoneclub nodig hebben om in de site te investeren, onze medewerkers te kunnen betalen en om in ons dagelijks levensonderhoud te kunnen voorzien. Wie dat een probleem vindt, mag uiteraard met betere suggesties komen ;-)

Media en belangenbehartiging

iPadclub zal nooit actief radio- of tv-programma’s benaderen om aandacht te vragen voor onderwerpen die betrekking hebben op de iPad. Indien wij een verzoek krijgen van een radio- of tv-programma, zullen we onze deelname daaraan overwegen. Ons belangrijkste doel is het maken van een interessante website over de iPad en het leveren van (hopelijk) nuttige nieuwsberichten, tips en reviews. Wij zijn over het algemeen terughoudend wat media-optredens betreft en zullen lang niet altijd het standpunt van Apple verkondigen.

Ook zal iPadclub nooit als belangenbehartiger optreden bij problemen met Apple-producten, aangezien wij onze onafhankelijkheid koesteren. Wij zijn dan ook niet in te schakelen voor handtekeningenacties, consumentenacties of andere vormen van belangenbehartiging.

iPadclub is een initiatief van:
iCulture B.V.
KvK-nummer: 54101506
BTW-nummer: NL851162289B01