iculture-app-gemist
App Gemist Je maandelijkse app-overzicht

App Gemist: NRC Reader, De Nieuwe Pers, Wunderlist en meer

Twee nieuwe journalistieke initiatieven op de iPad deze week: NRC Reader selecteert topstukken uit NRC en nrc.next en DNP: De Nieuwe Pers.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

DNP De Nieuwe Pers iPadElke week passeert een groot aantal nieuwe iPad-apps de App Store-revue en iPadclub vist dag na dag de krenten uit de pap om uit te lichten. Maar dan nog is het aantal behandelde apps zo hoog, dat je simpel een applicatie over het hoofd kunt zien. Daarom elke zaterdag: App Gemist. Deze week twee gloednieuwe journalistieke initiatieven voor de iPad. In NRC Reader lees je elke dag een selectie verhalen uit de kranten, in DNP (De Nieuwe Pers) kan je betalen voor auteurs wiens onderwerpen interessant voor je zijn. En er zijn nog veel meer nieuwe iPad-apps.


DrawQuest – Het zou zo maar eens de nieuwste hit op de iPad te kunnen worden: DrawQuest. De app is gemaakt door Chris Poole van 4chan en draait niet om prestaties leveren of competitie. In plaats daarvan is het bij de iPad-app DrawQuest de bedoeling om zo creatief mogelijk te zijn. Dagelijks krijg je een tekenopdracht die je met de beschikbaar gestelde tekentools moet uitvoeren. Er zit zelfs een serieuze boodschap achter deze app: namelijk dat je creativiteit op school verloren gaat omdat je telkens ingeprent krijgt dat je alleen met wiskunde en exacte vakken later een baan kunt vinden. DrawQuest probeert die creatieve vonk weer tot leven te wekken.
Downloaden: DrawQuest (gratis, iPad, iOS 5.1+)

Chart Creator – Chart Creator is een iPad-app waarmee je snel een grafiek kunt maken, die je vervolgens op de printer kunt afdrukken of e-mailen. Je voert de getallen in die langs de x- en y-as moeten worden uitgezet en Chart Creator maakt er een toonbaar grafiekje van. Je voert de titel in en de tekst die langs de twee assen moet komen te staan. Kan een uitkomst zijn als je even geen computer met spreadsheet-software zoals Excel of Numbers bij de hand hebt, maar wel snel een grafiek nodig hebt om aan een klant te laten zien.
Downloaden: Chart Creator (€2,69, iPad, iOS 6.0+)

DNP Krant – De gratis krant De Pers is terug op de iPad en iPhone. De Nieuwe Pers laat zich afkorten als DNP en biedt een selectie aan gratis nieuws en een selectie een journalisten waar je apart een abonnement voor kan afsluiten. Voor 1,79 euro ben je een maand lang abonnee van een journalist over een specialisatie, of je neemt een totaalabonnement op elf journalisten voor 4,49 euro per maand. Het verdienmodel is niet het enige bijzondere van DNP. De applicatie richt zich op andere rubrieken dan gevestigde nieuws-apps en presenteert het belangrijke nieuws op een bijzondere manier.
Downloaden: DNP Krant (gratis, universeel, iOS 4.3+)

NRC Reader – NRC probeert iets nieuws. Geen gratis sitenieuws in een app verpakt, geen zwaar krantenabonnement. Maar iets er tussenin. Of misschien treffender: iets ernaast. NRC Reader luidt de naam van een gloednieuwe iPad-app met elke dag een selectie van 7 tot 10 verhalen uit NRC en nrc.next. Zeven dagen per week. En dat tegen een totaal nieuw abonnementstarief van 4,49 euro per maand. Zonder abonnement krijg je elke maand vijf artikelen gratis. Als het aanslaat, volgen applicaties voor de iPhone en Android later.
Downloaden: NRC Reader (gratis, iPad)

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Finding Teddy – Het klinkt een beetje kinderlijk, een game waarin het hoofddoel is om een teddybeer te vinden. Maar het net uitgebrachte Finding Teddy voor iPad en iPhone is een game waar je serieus je hersens op kan stukslaan. Je verkent een kleurrijke wereld en stuit daarin op allerlei puzzels die je moet oplossen om verder te gaan. Geen minispelletjes, maar raadsels die je in de verschillende omgevingen moet zien op te lossen. De pixelstijl van het spel is ronduit artistiek.
Downloaden: Finding Teddy (€1,79, universeel, iOS 4.3+)

Mama Apps – Mama Apps heeft een iPad-app uitgebracht en presenteert deze tijdens de Negenmaandenbeurs. In de app vind je 35 functies die voor moeders en aanstaande moeders interessant zijn. Zwanger worden, zwangerschap, kraamtijd, baby’s en kinderen, alles komt aan bod. De ‘Cyclus App’ is bijvoorbeeld bedoeld voor vrouwen die zwanger willen worden. Je kunt er persoonlijke cyclusgegevens en een cyclusdagboek mee bijhouden. Ben je al zwanger, dan berekent de zwangerschapscalculator de vermoedelijke bevallingsdatum.
Downloaden: Mama Apps (gratis, iPad, iOS 4.3+)

Discworld: The Ankh-Morpork Map – De Discworld-boekenreeks is inmiddels zo ontiegelijk lang, dat je er een vakantie voor kunt uittrekken en nog steeds maar de helft zult lezen. De nieuwe iPad-app Discworld: The Ankh-Morpork Map moet het voor nieuwelingen makkelijker maken om zich in een deel van de fictieve fantatsiewereld te verdiepen en biedt veteranen een plek om bepaalde informatie op te zoeken. De app biedt geanimeerde en gedetailleerde kaarten.
Downloaden: Discworld: The Ank-Morpork Map (€12,99, iPad, iOS 6.0+)

Shopboard – De Nederlandse aanbiedingsapplicatie Shopboard heeft de overstap gemaakt van de iPhone naar de iPad. Met ingang van de laatste update is de app geoptimaliseerd voor het grotere scherm van de iPad. Shopboard indexeert van meer dan 50 Nederlandse winkels de nieuwste aanbiedingen en laat die per categorie zien. Ook is er een sectie met uitgelichte dagaanbiedingen waar je maar even gebruik van kan maken.
Downloaden: Shopboard (gratis, universeel, iOS 4.3+)

iLectric Piano – IK Multimedia’s nieuwe iPad-app iLectric Piano belooft van je iPad een digitale piano te maken. De app biedt je de bekende zwarte en witte toetsen onderin het scherm, die een ander geluid produceren als je de instellingen daarboven aanpast. iLectric Piano bevat geluiden van 41 digitale piano’s. Daarmee hoopt de app zich te specialiseren in de mogelijkheden van één type instrument, terwijl Apple’s GarageBand juist zoveel mogelijk instrumenten probeert te bevatten.
Downloaden: iLectric Piano (€17,99, iPad, iOS 5.1+)

Wunderlist – Wunderlist kreeg afgelopen jaar een flinke 2.0-update en nu is de vernieuwde taken-app ook geoptimaliseerd voor de iPad. Update 2.0.5 maakt de app universeel en brengt hiervoor een ietwat strakkere interface met zich mee. Een eerdere versie van Wunderlist was ook op de iPad verkrijgbaar, maar deze is inmiddels niet meer in de App Store te vinden. De nieuwe, universele versie moet dit gat voortaan vullen.
Downloaden: Wunderlist (gratis, universeel, iOS 5.0+)

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.