DrawMD: de dokter heeft een iPad (en gebruikt hem ook)

DrawMD geeft artsen de mogelijkheid om ingewikkelde ziektes duidelijk uit te leggen met tekeningen op de iPad. De serie DrawMD-apps omvat 9 medische specialismes.
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

drawmd 4Dit artikel over DrawMD is een gastbijdrage van Rob Blaauboer, innovatiemanager en blogger bij Frankwatching. Op Frankwatching verscheen een algemeen artikel over DrawMD; dit artikel op iPadclub gaat meer in op de mogelijkheden van de app.

Een bezoek aan een specialist in het ziekenhuis is zelden leuk. Je komt er niet voor de koffie, maar omdat je iets hebt of denkt te hebben. Je ondergaat enkele onderzoeken en als je de uitslag krijgt, zie je het gezicht van de arts. Ze kijkt serieus en zegt: “Ik heb helaas slecht nieuws voor u. U hebt cardiomyopathie, om precies te zijn, hypertrofische obstructieve cardiomyopathie (HOCM)”.


Op dat moment slaat de schrik (in dit geval letterlijk) om het hart. Er gaat van alles door je heen. Is dit erg? Ga ik dood? Hoe moet dat met mijn werk, kinderen, familie en vrienden? Je bent met alles tegelijkertijd bezig en volgt maar gedeeltelijk de uitleg van de arts.

Trouwens, wat zei ze nou? Ik heb Cardio-nog iets? Verdikking in het linker ventrikel? Wat is dat nu weer?

Een app zegt meer dan 1000 woorden

Bovenstaand scenario komt heel veel voor. Iedere dag krijgen mensen van hun arts of specialist slecht nieuws. De boodschap: “Er is iets mis” komt vaak hard aan. Om op zo’n ingrijpend moment een zo optimaal mogelijke uitleg te geven van de situatie en wat er aan de hand is zijn de DrawMD-apps ontwikkeld, om te helpen (visueel) duidelijk te maken wat je hebt en wat de consequenties zijn.

drawmd 1Om bij het voorbeeld te blijven: de kans is heel klein dat je weet wat cardiomyopathie is. Ook de anatomie van het hart is voor veel mensen ‘terra incognita’.

Met DrawMD kan bijvoorbeeld de cardioloog de uitleg aan de patiënt visueel ondersteunen. De aanname is dat door de combinatie van zien, horen en begrijpen er een betere informatie-overdracht ontstaat en ook een betere behandeling. Dit is een aanname; DrawMD is bezig nog met een wetenschappelijk onderzoek hiernaar. Een artikel in de Volkskrant onlangs legde ook een causaal verband tussen opleiding (begrip) en behandeling. Hoe beter je begrijpt wat er aan de hand is, hoe beter je kunt meepraten over de behandeling.

Hoe werkt DrawMD?

Het concept is eenvoudig. We gebruiken de Cardiologie-app en blijven bij het voorbeeld van cardiomyopathie (wat eigenlijk gewoon ziekte van het hart betekent).

Je ziet dan de afbeelding van een gezond hart. Hier overeen leg je een andere afbeelding een z.g. ‘ stamp’, bijvoorbeeld hypertrofische cardiomyopathie. Je ziet dan duidelijk het verschil, een verdikking aan de onderkant van het hart, bij het tussenschot. De arts kan tijdens het uitleggen bij de afbeelding tekst invoeren en er ter verduidelijking nog bij tekenen.

drawmd 3

Met deze illustratie is het idee dat de uitleg beter begrepen wordt, zeker als de tekening wordt geprint (via AirPrint) of naar je gemaild wordt. Je kunt dan ook eenvoudiger aan familie en vrienden uitleggen wat je hebt.

DrawMD komt uit de praktijk

DrawMD is mede ontwikkeld door twee Amerikaanse urologen die vanuit hun eigen praktijk op zoek waren naar een betere manier om informatie over te brengen naar patiënten. Ze gebruikten pen en papier om de situatie te schetsen maar waren toch op zoek naar een betere en vooral makkelijkere manier om hun verhaal visueel te ondersteunen en te stroomlijnen. De eerste app gericht op hun specialisme (urologie) werd al snel gevolgd door een achttal andere specialisaties.

Voor wie is DrawMD?

Dit is duidelijk een app voor een arts/specialist, gespecialiseerd verpleegkundige of nurse practioner (verpleegkundige met meer bevoegdheden). Zij kunnen het gebruiken om de uitleg duidelijker te maken en daarmee je ook beter in te lichten over wat je hebt, wat de gevolgen zijn en wat jij moet of kan doen.

drawmd 2

DrawMD staat op dit moment los van alle bestaande applicaties. Dat is zowel een voordeel als een nadeel. Als voordeel: als je als arts wilt kijken of dit een verbetering is in de informatie-overdracht naar de patiënt is het enige wat je nodig hebt een iPad en de app en tijd (in het strakke schema van patiëntcontact). Als nadeel: je kunt geen specifieke patiëntgegevens gebruiken en je gaat dus uit van een standaardsituatie. Ook is er geen dossiervorming met betrekking tot de communicatie met de patiënt en wordt het e-mailsysteem van de iPad gebruikt (vaak een privémailadres).

Een nieuwe en betaalde versie van DrawMD zal een aantal van deze problemen mogelijk oplossen, met name ook de beveiligde communicatie (in de VS verplicht i.v.m. HIPAA wetgeving). In hoeverre deze versie van DrawMD ook voor Nederland bruikbaar zal zijn is nog niet bekend.

Is DrawMD zinvol?

Omdat DrawMD een medische app is, kan ik slechts vanuit het patiëntperspectief de app beschrijven. Gelukkig heb ik nog geen situatie persoonlijk meegemaakt waarbij ik zo’n gesprek met een specialist heb gehad, maar ik kan me wel voorstellen dat een uitleg met DrawMD het duidelijker kan maken. Ik ben geen medicus dus alles is min of meer nieuw voor me. Ook als ik later aan familie of vrienden zou moeten uitleggen wat er aan de hand is kan dat met behulp van de illustratie gemakkelijker plaatsvinden.

Mening Cardioloog dr. V.D. van der Zwan

Maar dat is vanuit het perspectief van een patiënt. Wat vindt de cardioloog ervan? Ik heb een cardioloog heb gevraagd om haar mening te geven over deze app en of zij het zou gebruiken/testen voor haar patiënten.

De app kan zeker voor een bepaalde groep patiënten een uitkomst zijn. Het is soms moeilijk om in een vaak beperkt tijdsbestek toch ingewikkelde ziektebeelden of behandelingen goed uit te leggen. Daar komt bij dat de patiënt als gevolg van de ontstane emoties bij minder goed nieuws de informatie ook nog eens slecht opneemt. Een plaatje kan dan heel vaak meer zeggend zijn dan het uitleggen alleen. In de huidige versie mis ik nog wel bijvoorbeeld een korte animatie van een hartkatheterisatie (onderzoek van de kransslagaders). Van mij mag het nog wel wat uitgebreider, zodat ik het vaker kan inzetten.

DrawMD is er voor 9 specialismes: Anesthesie & Intensieve zorg, Cardiologie, Otolaryngology (KNO), Gynaecologische chirurgie, Algemene Chirurgie, Gynaecologie en Verloskunde, Orthopedie, Urologie en Vasculaire geneeskunde

Downloaden: DrawMD Cardiology (gratis)

Volg auteur Rob Blaauboer op Twitter via @robbla of lees meer informatie op LinkedIn.

Informatie

Laatst bijgewerkt
8 juli 2012 om 13:05
Onderwerp
Categorie
Geneeskunde

Reacties: 2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.