VIVA ruilt verrijkt iPad-magazine in voor VIVA LIVE-webapp

VIVA stopt met het verrijkte iPad-magazine VIVA HD. In plaats daarvan komt er een webgebaseerd VIVA LIVE-platform met tweets, berichten en nieuwsfeeds, aangevuld met specials.

viva hd app ipadAutoweek, Veronica Magazine en VIVA waren in Nederland de voorlopers als het om iPad-tijdschriften ging. Vooral Autoweek en VIVA kregen van de uitgever de ruimte ‘lekker te gaan experimenteren’. Maar nadat Autoweek en Veronica Magazine al aankondigden dat ze hun app-activiteiten gaan beperken, laat ook VIVA weten dat ze stoppen met het verrijkte iPad-tijdschrift. VIVA HD op de iPad maakt plaats voor VIVA LIVE, een webgebaseerd platform dat je op veel meer apparaten kunt gebruiken.


VIVA won vorig jaar nog een prijs voor de beste uitgeefapp tijdens het Nationaal Uitgeverscongres van Mediafacts. De VIVA HD-app stond ook hoog in de wereldwijde ranking van uitgeefapps, iMonitor. Maar toch blijken de kosten te hoog om te worden terugverdiend.

VIVA maakte met VIVA HD een app die op allerlei punten was verrijkt met video’s, muziek, animaties, geluiden en diashows. Het maken van zo’n verrijkt magazine bleek nogal kostbaar en vereiste andere vaardigheden. Hoofdredacteur Jossine Modderman ziet nog steeds een sterke toekomst in uitgeven op de iPad, geeft ze aan in een reactie op Mediafacts. Omdat alles met dezelfde redactiemensen moest worden gedaan, legde dat een behoorlijke druk op het team. De frequentie is daarom teruggebracht van tweewekelijks naar maandelijks. Adverteerders bleken ook moeite te hebben met het adverteren binnen een app.

De nieuwe strategie vanuit Sanoma heet MAGAZINE 2.0 VIVA LIVE en behelst een webgebaseerde app met liveberichten van de redactie, het forum of sociale media. Nieuwsfeeds van NU.nl en bekende namen als Perez Hilton en Vogue en een VIVA KIOSK met betaalde content. Dit zou op termijn weer een verrijkte editie kunnen opleveren, maar voorlopig concentreert de redactie zich op themanummers en specials met een langere levensduur. Gesponsorde specials zijn ook mogelijk, net zoals VIVA al bij print doet.

Informatie

Laatst bijgewerkt
23 april 2012 om 20:27
Categorie
Kiosk

Reacties: 5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.