iculture-nederlandse-apps
Nederlandse Apps Het beste op app-gebied uit Nederland en België

Ether HD: ouderwets radio luisteren met nieuwe iPad-app

Ether HD (Radio) voor de iPad is een nieuwe applicatie voor de iPad waarmee je in een stijlvol uiterlijk (internet)radiostations kan beluisteren. Je installeert zenderpakketten en kan handmatig zenders invoeren.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Ether HD Radio header Sky RadioJe kan er allerlei Nederlandse en Belgische radiozenders én internetstations eenvoudig mee opzoeken en beluisteren, maar toch voelt de nieuwe Nederlandse radio-applicatie Ether HD ouderwets aan. Dat komt door de interface van de app. Ether HD knipoogt qua ontwerp naar vroegere radio’s met bovenin een grote speakerkast en onderin een frequentiebalk met grote draaischijf. Die draaischijf en speaker zitten natuurlijk niet in de applicatie. Een andere zender zoeken gaat met een simpele veegbeweging.


Ether HD Radio AirPlay optiesAanvankelijk staan er nog geen zenders in Ether HD. Die moet je eerst ophalen in verschillende (gratis) zenderpakketten. Die vind je als je het grote gekleurde vlak in beeld omhoog veegt. De instellingen komen dan tevoorschijn en daar duikt ook de optie Installeer radiopacks op. Het Nederlandse pakket telt bijvoorbeeld 25 zenders. De reden dat er is gekozen om alleen pakketten te kiezen van je favoriete genres en soorten radiozenders is logisch: zo wordt de grijze balk waarin je de zender opzoekt niet oneindig lang. Je kan ook zenders handmatig toevoegen. Daar heb je de naam van het station en de URL voor nodig.

Ether HD opties onder het grote schermHet is mogelijk de kleur van het grote vak zelf te kiezen. Zo kan je de applicatie qua uiterlijk laten samensmelten met je interieur of juist de aandacht laten trekken op het bureau. Op de achtergrondkleur vind je in het groot de naam van de zender met weerspiegeling. Bovenin het scherm loopt een nieuwskrant langs die voorlopig enkel informatie over de app en de radiostream bevat. Daarnaast staan knoppen om mee te schakelen tussen kanalen en kan je een stream pauzeren. Een zender opzetten kan overigens niét met die knop. Daarvoor moet je het kanaal in de grijze balk aantikken. Opmerkelijk.

Het beeld van Ether HD is nog niet aangepast op het Retina-beeldscherm van de nieuwe iPad. Die update wordt binnenkort verwacht. Toch ziet de applicatie van Emiel Janson en Anthony Donker er niet lelijk uit, dankzij de fraaie vormgeving en de instelbare kleur die het beeld bepaalt. Het grootste minpunt is dat een zoekfunctie naar een kanaal ontbreekt. Dat maakt een radio-applicatie als TuneIn Radio nog wel een stuk handiger. Die te kloppen applicatie kan qua uiterlijk echter nog wat van Ether HD leren.

Downloaden: Ether HD (Radio) (€1,59)

Reacties: 10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.