WWDC 2011: nieuwe iPad-functies in iOS 5

Apple heeft iOS 5 aangekondigd. Deze bevat veel nieuwe functies voor de iPad, zoals een Notification Center, iMessage, Newsstand, Reminders en PC Free. Ook zijn bestaande functies verbeterd.

ios 5 ipadApple heeft vandaag tijdens de opening van WWDC twee belangrijke aankondigingen gedaan, die voor iPad-gebruikers interessant zijn. iOS 5 krijgt 500 nieuwe functies, waaronder een nieuwe notificatiesysteem, een nieuwe muziekspeler voor de iPad en tabbladen in Mobile Safari. Daarnaast komt er een online dienst met de naam iCloud, waarmee je muziek, foto’s en andere bestanden kunt bewaren. In dit artikel leggen we uit welke vernieuwingen je de komende maanden kunt verwachten. iOS 5 komt namelijk pas in de herfst van 2011 beschikbaar, maar sommige functies zijn nu al zichtbaar, zoals het automatisch downloaden van eerder gekochte apps.

Nieuwe functies en apps in iOS 5

Apple heeft veel nieuwe functies voor iOS 5 aangekondigd. Zo komt er een nieuw notificatiesysteem, waardoor het is afgelopen met de vele pop-ups die je op het scherm krijgt. Het nieuwe Notification Center is bereikbaar door met je vinger omlaag te vegen, vanaf de bovenkant van het scherm. Elke app kan hier notificaties achterlaten, ook weerberichten en aandelenkoersen. Je kunt zelf aangeven van welke apps je een waarschuwing wilt ontvangen. Hier hoort ook een nieuw lockscreen bij, waar je in één oogopslag informatie ziet over bijvoorbeeld komende afspraken.

newsstandOok nieuw: een digitale kiosk met kranten en tijdschriften. In Newsstand vind je actuele bladen, met de mogelijkheid om een abonnement te nemen of een los nummer aan te schaffen. Is er een nieuw nummer, dan zal de app die automatisch downloaden. Als je ‘s ochtends wakker wordt, staat je krantje al voor je klaar.

Gaat WhatsApp verdwijnen? Als het aan Apple ligt wel: ze hebben de app iMessage aangekondigd, waarmee je chatberichten kunt uitwisselen met andere iOS 5-gebruikers. De berichten zijn versleuteld en worden als push notificatie naar al je iOS-apparaten gestuurd. iMessage werkt via 3G en Wi-Fi, werkt met ontvangst- en leesbevestigingen en laat zien wanneer iemand zit te typen.

remindersReminders is een digitale stapel Post-It-blaadjes. Je kunt er taken op noteren, voorzien van een herinnering en locatie. De notities zijn locatiebewust, waardoor de app je kan waarschuwen als je ergens arriveert of weggaat. Iets soortgelijks hebben we al eens gezien in de app PlaceClock.

Ben je fanatiek Twitteraar? Dan hoef je in iOS 5 nog maar één keer in te loggen. In de algemene instellingen van de iPad geef je je Twitter-naam en -wachtwoord op, waarna je overal in allerlei apps toegang hebt tot je account. Je kunt twitteren vanuit de YouTube-app, vanuit Google Maps, Safari en dergelijke. Er is zelfs integratie met je adresboek: iOS 5 haalt profielfoto’s uit Twitter en zet ze bij je contacten.

safari tabbladenPC Free is een compleet nieuwe functie. Je hebt geen pc meer nodig om een iPhone of iPad in gebruik te nemen. Je kan alle instellingen op het apparaat zelf doen, software-updates zijn volledig over-the-air uit te voeren, zodat je geen iTunes meer nodig hebt. Deze functie is handig voor senioren en computer-analfabeten, die geen geld of behoefte hebben om naast hun iPad een ‘echte’ computer aan te schaffen. Fotobewerking, het aanmaken en instellen van mailboxes en wat je verder ook maar zou willen doen, is in iOS 5 geregeld.

Verbeteringen van bestaande functies in iOS 5

Naast deze nieuwe toepassingen heeft Apple in de bestaande functies en apps ook een hoop verbeteringen doorgevoerd. Zo is er in Game Center een optie toegevoegd om foto’s van jezelf en vrienden te zien. De app raadt voortaan games aan, die meteen vanuit Game Center te downloaden zijn. Je kunt je eigen achievements rechtstreeks tegenover die van vrienden zetten.

De Mail-applicatie krijgt een zoekfunctie die alle berichten geheel doorzoekt. Mailberichten zijn voortaan met richt text-opmaak te bekijken en er is betere ondersteuning voor encryptie, vooral gericht op bedrijven. Speciaal voor iPad-gebruikers komt er een nieuw toetsenbord, dat in tweeën is gesplitst, waardoor je het toetsenbord met slechts twee duimen kunt gebruiken. Daarnaast is de woordenlijst voor spellingscorrectie nu vanuit alle apps op de iPad te gebruiken.

De agenda krijgt een betere weergave met een jaarschema op de iPad en een weekschema op de iPhone en iPod touch. Door te slepen kun je de tijd en duur van een vergadering aanpassen. Je kunt ook meteen bijlagen openen zonder de Agenda-app te verlaten en je kunt dankzij iCloud agenda’s delen met vrienden en familie.

De iPad wordt misschien niet zoveel gebruikt voor foto’s, maar mocht je ermee willen fotograferen, dan vind je in iOS 5 een knop waarmee je sneller foto’s kunt maken, zonder de iPad te ontgrendelen. Je kunt gemaakte foto’s meteen op je iPad bewerken, waarbij je rode ogen kunt corrigeren, een foto snel kunt optimaliseren en bijsnijden.

Safari is één van de meestgebruikte apps op de iPad. De nieuwe Safari iPad-app krijgt tabbladen en enkele nieuwe functies, zoals Reading List. Dit houdt in dat je artikelen op een later moment kunt lezen, net als in Read It Later of Instapaper. De Reading List is vanaf elk iOS-apparaat bereikbaar en up-to-date. Er komt ook een Safari Reader-knop in de browser, waarmee je een webpagina snel kunt omzetten in een mobiel geoptimaliseerde tekst.

Geavanceerde functies

airplay mirroringTijdens de keynote noemde Apple 10 nieuwe functies, die we hierboven de revue hebben laten passeren. Maar er is nog veel meer moois, zoals AirPlay Mirroring voor iPad 2. Dit houdt in dat je draadloos verbinding kunt maken tussen je iPad 2 en je HDTV, via een aangesloten Apple TV. Iedereen in de kamer kan meekijken wat jij op je iPad aan het doen bent, op een groter scherm.

Ook heel handig: Wi-Fi-synchronisatie. Je hoeft niet langer je iPad aan te sluiten op een computer om apps, muziek en andere content te synchroniseren. Zodra je je iPad aansluit op een stroombron, zal het synchroniseren met iTunes automatisch plaatsvinden. Dit gebeurt via Wi-Fi.

ipad_gesturesMultitasking-bewegingen op de iPad zorgen ervoor dat je makkelijker je weg vindt op de iPad. iOS 5 bevat speciale vingerbewegingen, die alleen op de iPad beschikbaar zijn (niet op de iPhone of iPod touch). Je gebruikt vier of vijf vingers om de multitask-balk zichtbaar te maken, om terug te gaan naar het homescreen of om tussen apps te wisselen. Wissen met vier of vijf vingers betekent dus voortaan: bladeren naar de volgende app.

Meer weten? Op de website van Apple zijn de belangrijkste functies van iOS 5 samengevat. iOS 5 is per direct beschikbaar in een betaversie voor ontwikkelaars. Gebruikers kunnen iOS 5 pas in de herfst installeren op hun iPad 1 en 2.

Informatie

Laatst bijgewerkt
6 juni 2011 om 23:03
Categorie
iOS en iPadOS

Reacties: 42 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.