Microsoft werkt aan voelbaar touchscreen

Microsoft werkt aan een touchscreen dat je daadwerkelijk kunt voelen. Door gebruik te maken van ultraviolet licht kun je ribbels en knoppen voelbaar maken.

microsoft surfaceApple en Microsoft: het blijven eeuwige rivalen. Interessant is daarom te zien wat er vandaag de dag uit de keukens van Redmond komt, als het om touchscreen-technologie gaat. Microsoft heeft een patent ingediend voor een nieuw soort tactile touchscreen. Bijzonder is dat technische trucs worden gebruikt om de indruk te wekken dat het scherm textuur heeft. Je zou dan knoppen en randen voelbaar kunnen maken.


Voor Microsoft is het een nieuwe benadering, maar andere bedrijven zijn er al mee bezig. Nokia, Carnegie Mellon University en Senseg (een Fins bedrijf) zouden al bezig zijn met het maken van schermen, waarbij voltages in verschillende frequenties worden toegepast om je verschillende texturen te laten ‘voelen’. Deze schermen heten vibrotactile displays en hebben als belangrijk nadeel dat ze een zoemend geluid laten horen. Microsoft heeft daarom een andere aanpak gekozen.

In het patent van Microsoft wordt beschreven hoe je een laag plastic met vorm-geheugenfunctie op het scherm zou kunnen aanbrengen. Het oppervlak van het scherm verandert wanneer ultraviolet licht van verschillende golflengtes de pixels van onderaf beschijnt. Uitvinder is Erez Kikin-Gil van Microsoft. Bij de toepassingen moet je niet in eerste instantie aan telefoons en tablets denken, maar aan grote touchscreen-oppervlakken, zoals Microsoft eerder al bij de Surface-tafel heeft laten zien.

Meer info: New Scientist

Microsoft

Microsoft is, naast Apple en Google, een van de grootste techbedrijven ter wereld. Microsoft is vooral bekend van de Windows-pc's, maar ook van Office, de Internet Explorer- en Edge-browsers, Xbox en meer. Lees alles over Microsoft op je iPhone, iPad en Mac gebruiken. Microsoft heeft meerdere apps en diensten die voor Apple-gebruikers interessant zijn, zoals Office en Outlook. Hier zie je alles op een rijtje.

Microsoft

Reacties: 22 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.