iPad slokt 25 procent van notebookverkoop op

De iPad heeft 25 procent van de markt voor notebooks opgeslokt, zo blijkt uit analyses van Morgan Stanley. Volgens een analist zijn er nog steeds geen goede iPad-concurrenten.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

ipad groeiVolgens analisten van Morgan Stanley heeft de iPad een flink deel van de markt voor notebooks opgeslokt. Sinds de introductie in april is de iPad goed voor 25% van alle verkochte apparaten. Morgan Stanley heeft de conclusies gebaseerd op cijfers van NPD. Daaruit blijkt dat de verkoop van pc-notebooks in februari met 35% was gegroeid in vergelijking met het voorgaande jaar, maar in augustus weer met 4% was gedaald. De ‘boosdoener’ is de iPad.


De cijfers sluiten aan op beweringen van de CEO van Best Buy. Hij zei onlangs dat de verkoop van pc-notebooks in sommige gevallen met 50% was gedaald. Later trok hij zijn beweringen weer in. Morgan Stanley ondervroeg ook wat consumenten die een iPad hadden gekocht. Rond de 44% van hem vindt de iPad een vervanger voor een notebook. Maar liefst 27% is helemaal niet meer van plan om een desktopcomputer te kopen. De analisten hebben daarom hun eerdere schattingen bijgesteld: voor 2011 zullen pc’s geen groei van 13% doormaken, maar slechts 8%. Tablets zullen daarentegen stijgen in de verkoopcijfers naar zo’n 50 miljoen en de groei zal groter zijn dan de eerder geschatte 37%.

In onderstaande grafiek is de impact van de iPad goed te zien:

tablet notebook sales

Het gaat goed met Apple: ze zijn meer waard dan België en de groei is voorlopig nog niet te stoppen. Analist Doug Reid van Stifel Financial heeft daarom zijn schattingen voor het vierde kwartaal omhoog bijgesteld. Volgens deze analist wordt er wel veel gesproken over iPad-concurrenten, maar er is op dit moment maar één daadwerkelijk verkrijgbaar. Ook hebben de nieuwkomers een achterstand op Apple, omdat het iOS al vier jaar op de markt is. Voor mobiele besturingssystemen als Android en Chrome is het voor zakelijke gebruikers nog even afwachten hoe die nieuwe tablets in hun infrastructuur passen.

Reid verwacht dat Apple in het vierde kwartaal geen 3,2 miljoen, maar 5,4 miljoen stuks gaat verkopen. De nieuwe iPods gaan het ook goed doen in de verkoop en vandaar dat Reid zijn schatting voor deze apparaten opschroeft van 8,9 naar 9,5 miljoen stuks. Van de iPhone zal Apple 11,6 miljoen stuks verkopen.

Of Reid gelijk heeft zal blijken tijdens de presentatie van Apple’s kwartaalcijfers. De eerstvolgende gaat over Q3 en is gepland op 18 oktober.

Reacties: 15 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.